25 февруари – изложбата на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“ гостува в Свиленград


„На 25 февруари 2015 г. в Арт галерията на Свиленград ще бъде открита изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“. Изложбата гостува до 6 март 2015 г. по покана на Община Свиленград и се организира в рамките на градските чествания по повод 3 март – Деня на Освобождението на България от турско робство. След откриването й ще бъде прожектиран документален филм за българите от гр. Болград на журналиста Веселин Цветанов.
Изложбата на стари снимки „Българите в Бесарабия: Хроника на XX век“ се състои от автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област, като най-старите от тях датират от първото десетилетие. Различни моменти от живота, свидетелствата за които са взети произволно от променящи се политически епохи в Бесарабия, Таврия и Крим. Тези територии са били под различно политическо влияние през годините, но българите успяват да запазят духа си буден.
Младите българи от Български младежки клуб „Актив“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ са събрали снимките от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна. Експозицията е допълнена със снимки на българи от Таврия и Крим, предоставени от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки” и дружество „Балкани“ гр. Мелитопол. До момента изложбата бе представена в Украйна в градовете Одеса, Болград, Харков , а също така и вБългария – в Сливен, Варна, София, Ямбол, Пловдив, Радомир, Брезник, Смолян, Благоевград, Велико-Търново.
Изложбата в Свиленград е поредната съвместна инициатива между Конгреса на българите в Украйна и Община Свиленград. Миналата година трупата на Българския драматичен театър от Одеса гостува в Народното читалище „Просвета- 1870″, където представи пиесата „Декамерон“.“
Източник: http://www.svilengrad.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *