Покана за участие в научна конференция: “Славянството – граници на общността”


ШУМЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ “ЕПИСКОП КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ”
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA V PREŠOVE

П О К А Н А

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Имаме удоволствието да ви поканим на първата сесия на периодичната съвместна конференция по славистика LIMES SLOVACUS, организирана от нашите два университета. Конференцията ще се проведе на 4 и 5 юни 2015 г. в Шумен. Темата на първото издание е “Славянството – граници на общността”. Съдържанието на темата включва широк кръг проблеми от областта на
•историята
•културологията
•изкуствознанието
•теологията
•лингвистиката
•литературознанието.
Тя предполага, например, ситуиране в контекстите на формирането, развитието и кризите на идеята за славянската общност, на културно-историческите и идеологическите основания за нейното възникване, на обособяващите и охранителни аспекти на граничното в плана на цялата общност и в плана на съставящите я елементи, както и на функциите на границата в качеството й на среща, взаимодействие и обмен между “свое” и “чуждо”.
Темата е еднакво продуктивно предразположена към проучвания с диахронна, но и със синхронна изследователска ориентация, към наблюдения със съпоставителен характер, но и към наблюдения върху проявите й в определени национални предели.
Работни езици: всички славянски езици и английски език.
Таксата за регистрация е в размер на 30 евро и включва материали за конференцията и издаването на сборник с докладите.
Разходите за участниците (пътни, дневни и квартирни) са за сметка на командироващата страна.
Времетраенето на докладите не бива да превишава 15 минути, а намерението за мултимедийното им представяне да бъде предварително посочено в заявката.
Заявки за участие се приемат до 30 април 20015 г.
Предаването на докладите за печат става на CD или на Е-mail не по-късно от 30 август 2015 г. В графичен вид те не бива да надхвърлят 12 стандартни страници (по 1800 знака) с размер 12 pt и разредка 1.5, да са на WORD 2007 и да са снабдени с резюме и ключови думи на английски език.
Адреси за контакт:

limes-slovacus@shu.bg.net
ani_angelova85@abv.bg
ml_enchev@abv.bg
Dobrina_Daskalova@abv.bg
nikolov1963@abv.bg
Източник: http://shu-bg.net/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *