12 март – 5 април – изложба „Илюзия на повече от век“, посветена на 100 години от създаването на първия български игрален филм


„МУЗЕЯТ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ организира кино изложбата „Илюзия на повече от век“. Тя е посветена на 100 години от създаването на първия български игрален филм. Официалното откриване ще се състои на 12 март 2015 г. (четвъртък) от 18 ч. в новата сграда на Музея на пл. „Бански“ 1.

„Илюзия на повече от век“ е изложба, която Музеят за история на София организира в чест на първия български игрален филм „Българан е галант“. Филмът е черно-бял, ням, а Васил Гендов едновременно е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля.

„Българан е галант“ е прожектиран за първи път на 13 януари 1915 г. в София. Той е предшестван от идването на „живата фотография“ в България през 1896 г. Тогава проф. Мелинсон осъществява прожекции с кинематограф.

Изложбата „Илюзия на повече от век“ може да бъде видяна в Музея за история на София (пл. Бански 1, сградата на бившата Централна минерална баня) от 12 март до 5 април 2015 г. В нея са включени оригинални кино плакати от български и чужди филми от 40-те до 70-те год. на XX в.

Същевременно, изложбата е допълнена с: киноснимачна и кинопрожекционна техника от 20-те до 40-те год. на XX в.; оригинални костюми от български кинопродукции; вещи и документи на Васил Гендов; макрофотография; печатни издания, свързани с българското и световното кино.
Изложбата се организира с любезното съдействие на: Национален политехнически музей, Национален исторически музей, Българска национална филмотека, Държавна агенция „Архиви“, Народен театър „Иван Вазов“.
Съпътстващи събития по време на изложбата „Илюзия на повече от век“:
– прожекция на филма „Любовта е лудост“ на Васил Гендов и фотоколаж с кадри от български игрални филми – всеки ден, 11-17 ч., излъчване на всеки кръгъл час;
– кураторска лекция – всяка неделя от 14 ч. през периода на изложбата (12 март – 5 април 2015 г.);
– детско ателие „Направи си анимация“– 15 март 2015 г. (неделя), от 15 ч., продължителност един астрономически час“
Източник: http://sofiahistorymuseum.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *