28 – 29 март – Европейски дни на художествените занаяти в АИР „Боженци”


„РСО „Централна Стара планина” и АИР „Боженци” организират на 28 и 29 март 2015 г. първите Европейски дни на художествените занаяти в България.
Програмата на събитието включва демонстрации и изнесени ателиета по грънчарство, шарене или известно още като „писане“ на Великденски яйца, гравиране върху дърво и дърворезба.
Посетителите на Боженци ще имат възможност да изработят собствени уникални изделия с помощта на местните майстори, да закупят произведения на традиционни български занаяти и да се запознаят с добри български и европейски практики за насърчаване на занаятите и иновациите.
Целта на проявата е да се популяризират изкуствата и занаятите в цялото им великолепие и разнообразие, както и да насочи общественото внимание към тях. Организаторите се надяват, че подобни събития не само ще съхранят, но и ще осигурат бъдеще за изкуствата и занаятите чрез предаването на опит на по-младите поколения.
Европейските дни на художествените занаяти е инициатива, стартирала във Франция преди повече от 10 години. От няколко години такива дни се провеждат едновременно в Испания, Италия, Белгия, Латвия, Швейцария, Великобритания, Германия, Унгария, Португалия и Люксембург. Всички събития през 2015 г. са обединени от темата „Иновационни пространства”.“
Източник: http://dariknews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *