19 март – 20 август – Изложба: Съкровищата на Плевен в Казанлък

„Сребърното съкровище от Бохот, собственост на РИМ-Плевен ще бъде една от новите атракции в трезорната зала на Исторически музей „Искра“. Съкровището е открито на 25 юни 1929 г. от три жени, които копаели в двор на село Бохот, Плевенска област. То е единственото изцяло запазено от този вид. Уникално е поради факта, че в древността е рядкост събирането на съкровище от еднакви съдове. Според украсата на устието и дъното купите се разделят на три групи.

Интересна и непоказвана в други музеи е златната купа с букели (XII – XI в. пр. Хр.). Тя е изкована от тънък лист чисто злато с тегло 77,27 г. Декорацията от улеи и 12 букели е типична за керамичните съдове от прехода между късната бронзова и ранножелязната епоха. Единственият известен златен съд от този тип и с такава украса. Случайно е открита на остров на река Дунав през 1982 г. като самостоятелна находка.

Съкровището от село Къпиново, Великотърновско, е собственост на РИМ-В.Търново. Принадлежало на тракийски династ. Намерено е в могила през 1987 г. Гостуващите най-атрактивни части от него са златен накит и златни апликации, сребърен киликс и сребърна фиала. Открити са в символичен гроб (т.нар кенотаф). Възможно династът да е загинал далеч в някоя битка или е бил кремиран, а в гробната яма да са били положени само някои от неговите лични вещи.“

Източник и снимки: http://www.muzei-kazanlak.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *