7 април – Излагане на Луковитското съкровище в Двореца в Балчик.


„Луковитското съкровище ще бъде представено в Двореца в Балчик. То е тракийско сребърно съкровище, датирано от третата четвърт на 4 в. пр.н.е. и е открито случайно през 1953 г. в околностите на град Луковит. Съдържанието му е попълвано и през 1955 и 1986 г. В състава му влизат значителен брой предмети, изработени от сребро, някои позлатени. Те се различават преди всичко по своето предназначение, което ги поставя в различни групи.

Съкровището включва 15 сребърни съда, част от тях с позлата, 23 апликации и принадлежности към конска амуниция от сребро, повечето позлатени, над 200 сребърни халкички, полусферични копчета, тръбички, малки апликации с изображения на човешки и лъвски глави и седящи сфинксове.

Видът, формата и украсата на съдовете показват, че те са част от царски сервизи, изработени в трибалски ателиета или анонимни ателиета в Югоизточна Тракия.

Експозицията „Луковитско съкровище“ ще бъде официално открита на 7 април от 10 часа в експозиционна зала във вила „Тихото гнездо“. Тя ще остане там до месец септември.“
Източник: http://dariknews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *