23 април – Научна конференция: „Българският език – балкански, славянски, европейски” – повод юбилея на българиста проф. Иван Кочев


„Българският език – балкански, славянски, европейски” е темата на Националната научна конференция по случай 80-годишнината на проф. Иван Кочев. Двудневният форум ще бъде открит на 23 април 2015 г. от 9.30 часа в Големия салон на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” към БАН (София, бул. „Шипченски проход” № 52, бл. 17).
Проф. Ив. Кочев ще бъде удостоен с Почетен знак „За заслуги към Българската академия на науките” и Почетен знак-плакет за заслуги към Института за български език.
На конференцията ще бъдат изнесени над 40 доклада от изследователи на съвременното състояние и историята на българския език, на връзката на българския език с балканските и славянските езици, на социолингвистиката, българската диалектология и етнолингвистиката.
Проф. Иван Кочев е автор на монографии, атласи, студии и статии, рецензии и отзиви, които надхвърлят 300. Те се отнасят към различни области на лингвистиката – фонология, фонетика, история на езика, диалектология и лингвистична география, словообразуване, етнолингвистика и социолингвистика, и са нов и оригинален поглед и подход при разработването на проблематиката. Проф. Кочев е съавтор и отговорен редактор на „Български диалектен атлас. Обобщаващ том. Ч. I-III. Фонетика. Акцентология. Лексика” (2001). Той е автор и на концепцията и на уводните части на този първи и единствен засега ареален диалектен атлас, който обхваща говорите от цялата българска езикова територия.
Своеобразен връх на многогодишните изследвания на проф. Кочев е книгата „Българска фонология. Вокално-консонантното взаимодействие и смяната на корелативните отношения във фонологичните системи на българския език” (2010). В нея за пръв път в българската лингвистика в синхронно-диахронен план се анализират основни теоретични проблеми на старобългарската, среднобългарската и новобългарската (диалектна и книжовна) фонология“
Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *