28 април – Фотоизложба под надслов „Мегалити, езически светилища и приемствеността им в християнството“ в Югозападния университет

Фотоизложба под надслов „Мегалити, езически светилища и приемствеността им в християнството“ ще бъде открита във фоайето на първия етаж в първи корпус на ЮЗУ на 28. 04. 2015 г. от 15:30 ч. Автор е доц. Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло „Акад. Георги Наджаков“ към БАН, София.
Чрез стотици снимки на артефакти и цялостни археологически обекти изложбата показва разнообразни примери за непрекъснатост при почитането на свети места и свети образи по българските земи. Култовата приемственост се разглежда като довод в полза на етническата приемственост.
Фотоизложбата се организира със съдействието на Факултета по изкуствата, катедра Културология и Университетския научно-изследователски център за древни европейски и източно-средиземноморски култури
Паралелно с тази изложба в Регионалния исторически музей в Благоевград ще бъде представена още една фотоизложба от същия автор: „Мегалити на Балканите“. Тя запознава публиката цялостно с мегалитното находище на Балканския полуостров.
Двете изложби са тематично и съдържателно свързани и се поясняват взаимно.“
Източник: http://www.swu.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *