29 април – Лекция: Пътя на домашните животни към Европа: нови археозоологични данни от Измир, Истанбул и Джулюница (Великотърновско)


„29.04.2015 г., 16:20 часа
В рамките на семинар „Археология: открития и проблеми“ (на английски език)
Корпус 2, зала 305
Организатори:
департамент „Археология“
Лаборатория по археометрия и експериментална археология
Водещ:
доц. д-р Джанан Чакърлар, Университет в Грьонинген
Модератор:
Петър Зидаров
В лекцията ще бъдат представени резултати от изследване, проведено съвместно с изследователи от НБУ, върху практиките за отглеждане на домашни животни като важен икономически, социален и символен ресурс в късната праистория. Новите изследвания на животински останки от археологически обекти в Турция и България, показват необходимостта от преосмисляне на някои от доминиращите парадигми относно процесите, свързани с установяването на производяща икономика в праисторическа Европа.
Джанан Чакърлар е директор на зооархеологическата лаборатория на Университета в Гронинген, Холандия. Получила е докторска степен в Университета в Тюбинген (2007) върху тема за молюските от Троя. Има специализации в Смитсониевия Институт (САЩ), Университета Коч (Истанбул) и Белгийския институт по естествени науки. Ръководи проекти в Ливан, Турция, България и Холандия.
Научните й интереси включват развитието и разпространението на животновъдството в праисторията чрез социални и екологични адаптации към климатични изменения и гранични екологични зони, а също и мениджмънта на хранителни ресурси в комплексните общества на Близкия Изток.
Посещението й в България е свързано с работа по съвместен проект с Лабораторията по археометрия и експериментална археология на НБУ.“
Източник: http://news.nbu.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *