10 и 11 май – БАН отбелязва тържествено три юбилейни годишнини


„780 години от възстановяването на Българската Патриаршия (1235 г.)

640 години от интронизацията на Патриарх Евтимий (1375 г.)

600 години от интронизацията за Киевски митрополит на Григорий Цамблак (ок. 1365–1420) – един от най-близките ученици и последователи на Патриарх Евтимий.

Тържественото честване е посветено на трите юбилейни годишнини, които бележат най-важните моменти от историята, литературата и културата на Второто българско царство. В програмата са включени изложба и международна научна конференция.

Честването е с благословението и под егидата на Българския Патриарх Неофит. Организатори са Българска академия на науките, Институт за литература, Международна фондация „Европейски форум” и Международното немско-българско културно дружество с научен център. Изложбата, която включва 11 табла, е посветена на Григорий Цамблак, Киевски митрополит (1415–1418) и показва непознати досега за широката публика изображения от Хрониката на Улрих Рихентал (1414 г.). Хрониката е ценен източник за българската средновековна история, църква и държавност и описва импозантното пристигане и посрещане на Григорий Цамблак в Констанц и гръцката литургия, отслужена от него по време на църковния събор.

Международната научна конференция включва 22 доклада на учени от седем страни (Англия, България, Гърция, Италия, Румъния, Сърбия, Германия), в които се изнасят малко познати факти от областта на историята, езика и съдържанието на средновековните славянски ръкописи през ХІV–ХV век.

През 2015 г. се навършват 780 г. от възстановяването на Българската патриаршия (1235 г.), което по същество означава и потвърждаване на българския държавен суверенитет. Това значително събитие в българската история се предхожда от дипломатическа дейност в продължение на почти две години, в които цар Иван ІІ Асен (1218–1241) предявява искането си за църковна независимост пред Никейския император Йоан Ватаци и пред вселенския патриарх. Вселенският патриарх Герман ІІ, който бил приютен в Никея (Мала Азия) (докато Цариград бил в ръцете на латините) дава своето съгласие след нелеки преговори. Споразумението включва утвърждаването на български патриарх, издигнат от средите на атонското монашество – археипископ Йоаким (неизв.–18.01.1246), след кончината си канонизиран за светец. Той е тържествено провъзгласен за патриарх на събор в Лампсак през 1235 г., като денят на възстановяването се чества днес в църковния календар на 10 май. Изворите единодушно свидетелстват, че Българската патриаршия е равноправна по чин и звание с останалите патриаршии – Александрийска, Антиохийска и Йерусалимска. Грамотата, която получил търновският патриарх носи подписите на тримата патриарси, както и на вселенския патриарх Герман. Възстановяването на патриаршията е отразено в исторически разказ, в който се проследява как се стига до споразумението и се описва самата церемония.

През 2015 г. се навършват 640 г. от интронизацията на патриарх Евтимий (1375 г.). Евтимий се завръща в България от Света гора вероятно след 1371 г. (след смъртта на Иван Александър) и започва да осъществява широка духовна и книжовна дейност. С помощта на цар Иван Шишман (1371–1395) той основава манастира “Св. Троица”, където в кръг от последователи продължава редактирането на богослужебните книги и създава нови преводи, развивайки делото на атонските книжовници. През 1375 г. Евтимий е ръкоположен за търновски патриарх. Както свидетелства Григорий Цамблак той ръководи защитата на столицата Търново по време на обсадата през 1393 г. Евтимий е изпратен на заточение в областта Македония (днешна Тракия), вероятно в Бачковския манастир и там почива ок. 1402–1404 г. Последният предстоятел на Българската църква е канонизиран за светец. Търновската патриаршия престава да съществува, българската църква губи независимостта си и е подчинена от Константинополската патриаршия. Евтимий издига изключително високо престижа на българската книжнина, неговите преводи, сборниците, съставени от него и неговите съчинения са преписвани през следващите векове от руси, сърби и молдовци.

През 2015 г. се навършват 600 години от интронизацията за Киевски митрополит на един от най-близките ученици на патриарх Евтимий – Григорий Цамблак. (ок. 1365–1420) Tой е български средновековен писател, представител на Търновската книжовна школа. Радетел е за налагането на правописната и езикова реформа, извършена от Евтимий Търновски. Около 1390 г. Григорий Цамблак живее в Цариград, където се замонашва. Пребивава и на Атон. По-късно става игумен на Дечанския манастир (дн. в Косово). След това е игумен на Плинаирския манастир в Цариград, а между 1401 и 1406 г. е презвитер на Великата църква на Молдова и Влахия със столица Сучава – в манастира „Св. Пантократор“ (Нямц). Там той написва Житие на Йоан Нови Сучавски по поръка на молдовския господар Александър Добри. С това той слага началото на литература с румънска тематика и налага в Румъния българския език като книжовен. Той е хиротонисан за Киевски митрополит (1415). Убеден привърженик на сближението на църквите, Цамблак остава в историята като един от най-значимите славянски църковни проповедници, писатели и химнографи.

С програмата можете да се запознаете ТУК
Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *