11 май – Ден на отворените врати, изложби и четения в Столична библиотека по повод на Деня на Библиотекаря


„Столичната библиотека организира Ден на отворените врати на пл. „Славейков“ 4 за Професионалния празник на библиотекаря на 11-и май, съобщиха от библиотеката.
От 11.00 ч. пред библиотеката ще се състои карнавално шествие „Приказният дух на пл. „Славейков“ с участието на деца от детски градини.
От 12.00 ч. ще бъдат открити изложбите:
„Уникални колекции в Столична библиотека“.В изложбата ще може да видите първи речници, учебници и помагала от фондовете ни, като: „Детеводство за малките деца“ от 1835 г., „Христоития или Благонравие“ от Райно Попович от 1837 г., „Детско съкровище“ от 1880 г., „Извод от българската история“ от Д. Манчов от 1881 г. и още много други. )

„Шрифтовете“ – съдържа авторски разработки на кирилски и латински буквени знаци на художника Стоян Зарков и е посветена на 24 май – Ден на славянската писменост и култура. Авторът през целия ден ще организира уъркшоп за всички желаещи

„Българската литература – срещи и диалози със света“ съвместно с Националния литературен музей, която включва най-значимите имена и събития в многовековния културен диалог между България и света. Чрез нагледен разказ се проследяват духовните връзки между българската, европейската и световната литература. Първите мостове към европейската култура през Възраждането са учебниците по френски, немски, гръцки, италиански – дело на Иван Богоров, Васил Берон, Иван Вазов, Константин Величков и др. Една от най-интригуващите и неизследвани досега теми е за български мотиви в европейските литератури. Тя разглежда появата и присъствието на образа на България и българите в европейското и световното културно пространство. „Как нашите писатели виждат света“ е също тема в изложба. Потърсена е и обратната информация – доколко светът познава българската литература, кои наши писатели са най-превеждани и награждавани. Изложбата е спечелила проект по програма „Мобилност” на Министерство на културата.
Съпътстващо събитие е премиерата на книгата на Катя Зографова – директор на НЛМ „Знаменити, Забравени, Забранени“, която умело проследява вълнуващи вековни „диалози“ на българската с европейските литератури. Книгата „Знаменити, Забравени, Забранени“ е своеобразно продължение и допълнение на литературните сюжети, маркирани в изложбата. Изданието е спечелило конкурс „Помощ за книгата“ на Министерство на културата.

Фотоизложбата „Мигове в библиотеката“.
С награждаване на победителите ще бъде закрита кампанията „Библиотекар за един ден“ в 12.30 ч.
През целия ден от 9.00 до 17.00 ч. ще има викторини, литературни четения, представяне на книги, а желаещите ще могат да се запознаят с „Библиотеката отвътре“.
На 11-и и 12-и май ще се записват читатели безплатно. От 11-и май започват дните без глоби за закъснение за връщане на книги.“
Източник: http://bnr.bg/ ; http://www.libsofia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *