9 юни – Ден на Полша в Българска академия на науките с конференция и изложба


Българската академия на науките и Посолството на Р Полша в София организират провеждането на Ден на Полша в БАН на 9 юни 2015 г., от 14:00 ч., в Големия салон на БАН (ул. „15-и ноември“ № 1).

Програмата включва научна конференция „Ролята и мястото на науката в държавите в период на преход“. Председателят на БАН – акад. Стефан Воденичаров и посланикът на Р Полша в Р България Н. Пр. Кшищоф Краевски ще открият форума. Официален гост на конференцията ще бъде г-н Олгиерд Джиеконски, държавен секретар в канцеларията на Президента на Р Полша.

Програмата на конференцията предвижда доклади на български и полски учени от институти на Българската академия на науките (БАН) и Полската академия на науките (ПАН). Научното сътрудничество в областта на историческите изследвания, в областта на полимерните наноматериали за биомедицински приложения, влиянието на климатичните промени и адаптиране на някои сектори на националните икономики в България и Полша, основните характеристики, тенденции и предизвикателства в научното развитие на България и Полша през периода на преход са част от темите, които ще бъдат представени по време на международната конференция.

Пълният текст на програмата можете да видите ТУК

След края на конференцията ще бъде представен клавирен концерт в изпълнение на Павел Томашевски, полски музикант, концертиращ в цял свят в различни формации и различни жанрове с полски и международни звезди. Всестранен пианист, композитор и продуцент. Има издадени голям брой дискове, филмова музика и участия в телевизионни програми в Полша и чужбина http://www.paweltomaszewski.com

Ще бъде открита изложба „Местно самоуправление. Демокрация. Свобода. Аз, Ти, Ние = Самоуправление“, подготвена от Канцеларията на Президента на Република Полша в сътрудничество с Министерството на администрацията и цифровизацията, по повод 25-тата годишнина на местното самоуправление в Полша. Експозицията е съсредоточена върху най-важните етапи от развитието на самоуправлението в Полша от 80-те години до наши дни. Изложбата представя структурата на местната власт, нейните функции, задачи и правомощия. Тя ще бъде показана в Страсбург, където тази година Полша ще празнува 35-тата годишнина на Европейската харта за местно самоуправление.
Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *