8 юни – Публична лекция на доц. Райна Гаврилова на тема: „Как изобретихме националната си кухня?“


08 Юни 2015 18:00
Конферентна зала, Ректорат

Събитието се организира от Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” и Семинар за хуманитаристи. То е част от цикъла

„Повторение и митологии: как (не) обясняваме трансформациите?“

От март 2015 година стартира цикъл от ежемесечни публични лекции, организирани от Семинар за хуманитаристи и подкрепени от Културния център на СУ, на тема „Повторение и митологии: как (не) обясняваме трансформациите?“. Вдъхновени от (но не и ограничени до) твърдението на Витолд Гомбрович „Чрез повторение, повторение най-неусетно се създава всяка митология“, водещо за тези срещи е сговарянето на разнопосочни хуманитарни перспективи към различието и множествеността; опитът да се разбере как се раждат митологиите и къде откриваме трансформациите.
На четвъртото събитие от поредицата доц. Райна Гаврилова ще изнесе лекция на тема „Как изобретихме националната си кухня”. Заглавието на насочва към едно от вдъхновенията на лекцията – прочутата статия на Арджън Ападураи от 1988 г., – но ще се занимава не с готварските книги, а със самия процес на възникване на национална кухня и нейната митология. Ще бъде направен опит да се проследят основните участници в процеса, техните мотиви и стратегии, както и съвременното състояние на българската кулинарна идентичност.

Семинар за хуманитаристи е свободна дискусионна среда за докторанти и магистранти хуманитаристи, отворена за всички със сходни интереси. От април 2014 г. участниците в него се събират ежеседмично (понеделник, 18:30 ч., ауд. 149, Централна сграда, Ректорат), за да си помогнат с обратна връзка в неформална обстановка и в по-разширен хуманитарен контекст. Дискусиите са два типа: по избрана тема за обмяна на опит или по конкретно представено изследване. Серията публични лекции „Повторение и митологии” е замислена като трети вид срещи, насочени към по-широка академична аудитория и поставящи силен акцент върху интердисциплинарността.

За актуална информация от Семинар за хуманитаристи:
https://huseminar.wordpress.com/ / Фейсбук страница .
Контакт и заявки за участие: seminar.humanitaristi[at]gmail.com.
Източник: https://www.uni-sofia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *