Музей за история на медицината – гр. Варна

Наред с многото си забележителности, морската столица на България – Варна – може да се гордее и с обстоятелството, че е домакин на един от малкото музеи на Балканите, които са посветени на историята на медицината. В редица публикации в световната мрежа може да се открие твърдението, че този музей е единствен по рода си в България и на Балканският полуостров. Трябва да спомене обаче, че други такива комплекси могат да се открият например в град Ямбол и в Одрин, Република Турция.
Това съвсем не намалява уникалността на музея във Варна. Неговите експозиции са представени в сграда – част от културно-историческото наследство на България. Построена е през 60-те годни на XIX в. и е първата българска болница, издигната на благотворителни начала. Здравното обслужване в нея е било безплатно. Построена е била със средства от завещанието на заможния варненски търговец Параскева Николау, който издига още храма „Св. Николай“ и заделя пари за обучението на бедни варненчета в чужбина.
Официалното отриване е било през 1869 г., за строежа са били заделени 25 000 сребърни рубли, а за издръжката на заведението още 80 000 рубли доходи от годишна лихва. Болницата е разполагала с 12 легла, 8 души персонал и един свещеник. В правилника специално е записано, че лекарите и фармацевтите трябва да бъдат дипломирани специалисти, изрично е упоменато също да се допускат старци и умопомрачени. В болницата са се приютявали бедни и сираци.
През XX в. сградата е имала различни медицински предназначения, включително и като място за помещаване на Хигиенно-епидемиологичният институт (ХЕИ). През 1985 г. и след реставрация в нея отваря врати Музей за историята на медицината, който днес е под административното управление на УМБАЛ „Св. Марина“, Варна и Медицински университет – Варна.
В музея е осъществен стремежът да се покаже развитието на медицината по българските земи от древността до Възраждането, както и стъпките на болничното дело във възродената българска държава. Особена ценност сред културните богатства на институцията представлява специализираната библиотека за стари медицински книги, която съдържа над 4000 тома. Наред с нея на общата площ от 400 кв. м. се поместват и три хронологично подредени изложбени зали.
В първата зала може да бъде видяна втората по разнообразие и богатство в България антропологична колекция. В това отношение варненци отстъпват единствено на Националния антропологичен музей. Включени са експонати от V хил. пр. Хр. до XIV в. сл. Хр. Изложени пред очите на любознателните посетители са възстановки на погребения от различни епохи и свързаните с това религиозни вярвания, инсталации, които илюстрират промените в ръста на хората през вековете, възстановки на черепи и костен материал с информация за заболяванията, които благодарение на него се установяват у древните траки, гърци и римляни.
С прабългарите се свързват представени примери на проникване в череп (трепанация) и изкуствени черепни деформации. Показани са също монети с изображения на древноелински божества, за които се е вярвало, че обладават медицинското изкуство – Асклепий, Хигия и др. Прави впечатление и голямата колекция от бронзови и железни антични медицински инструменти.
Във втората зала на музея се разкрива развитието на медицинските познания по българските земи в периода от XV до XIX в. – времето на османското владичество. Акцентът тук е поставен върху народните практики на лечение, употребявани по манастирите, от селските свещеници и знахари, както и сред обикновените българи, които препредавали помежду си познания за полезни билки и здравни методики. Представени са гърнета за съхранение на полезни лечебни средства, занаятчийски клещи за вадене на зъби, лечебна кал (мумио), луга, непрана вълна и др. Обърнато е внимание също на суеверни средства като баенето, леенето на куршум и пр.
Третата и последна зала е свързана с период, който се характеризира със значителен напредък на медицината – края на XIX до 40-те г. на XX в. Поради това изложените в тази зала експонати най-близко кореспондират със съвремието. Могат да бъдат видени: зъболекарски и гинекологични столове, ръчно съграден рентген, зъболекарска машинка, която се задвижва крачно, ехограф, възстановки на лекарски кабинет и аптека със съпътстващите ги стотици разнообразни шишенца за лекарства, както съдове и приспособления за смеси и отвари.
Съвсем наскоро музейната сбирка получи своеобразно допълнително признание от Медицинския център от Варна и кардиологична клиника в София. Двете медицински институции подготвиха календари за 2015 г., които украсиха с най-ценното от експонатите на Музея за история на медицината във Варна. Изложените хиляди експонати в трите изложбени зали не представляват обаче целият фонд на музея. Поради липса на достатъчно място е подбрано и изложено най-интересното и любопитното, което посетителите могат да видят безплатно всеки делничен ден от 8:30 до 16:30 часа. Музеят се намира на улица „Параскева Николау“ №7.

Георги Канев (Младежка историческа общност)
Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *