Отбелязваме 215 години от рождението на Кольо Фичето с изложбата „Разрушение и съзидание”


От 9 до 18 септември 2015 г. в Централното фоайе на Българската академия на науките е подредена изложбата „Разрушение и съзидание”. Мобилната експозиция е част от проекта за цифровизация на творчеството на Колю Фичето – „Майсторът и времето”. Проектът е реализиран от Института по математика и информатика при БАН, Регионалния исторически музей-Велико Търново и РНБ „П. Р. Славейков“-Велико Търново.
С тази инициатива отбелязваме 215 години от рождението на първомайстора на българската архитектура Никола Фичев. Работата по създаването на изложбата показва как един чисто научен интердисциплинарен проблем, какъвто е проблемът за цифровизиране на архитектурни обекти, прераства в социално значим проект с общонационално значение.
Експозицията „Разрушение и съзидание” представя на 15 пана подбрани резултати от проекта за цифровизация – снимки и информация за част от най-известните обекти на уста Колю Фичето. Това са църкви, мостове, жилищни и обществени сгради –архитектурни шедьоври, чрез които хората могат да направят разходка с майстор Колю Фичето.
Създаването на изложбата получава и подкрепата на Община Велико Търново и бе част от програмата на „Регион Велико Търново – кандидат за европейска столица на културата” през 2019 година. Изложбата е представена за първи път в старата ни столица в рамките на Международната конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“-DIPP2013.
Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *