Георги Марков, „Друга история на най-голямата война, книга 2: Светът в пламъци“


Георги Марков, „Друга история на най-голямата война, книга 2: Светът в пламъци“, Издателство: „Захарий Стоянов“, 2015, 534 с.(ISBN: 9789540908755)
С нападението на Вермахта над Съветския съюз на 22 юни 1941 г. се открива
решаващият Източен фронт на Втората световна война, а на 7 декември същата
година военните действия обхващат и Тихия океан. Втората книга на академик Георги Марков „Светът в пламъци“ продължава „Другата история на най-голямата война“ до нейното завършване на 2 септември 1945 г. с капитулацията на
Япония. Той изтъква, че „Бог поначало обича победителите“, защото не познава достатъчно набедените за всички прегрешения победени. Военните престъпления са показани обективно и от двете страни на фронтовата линия и зад нея, защото в Историята, както и в пъстрия живот се среща всичко.
Авторът оборва наложеното правило, че „победителите винаги имат право“ и отгоре на всичко „никой не може да ги съди“. Той не признава никому предимството да натрапва преднамерено своята истина като „единствена и непоклатима“, която също подлежи на съмнения и доказване. Според автора всички гледни точки трябва да бъдат ако не равноправни, то поне равнопоставени пред „Съда на Историята“, който изобщо няма нищо общо с извънредните и наказателни Международни военни трибунали. Тази книга е различна както с оригиналния си смел подход, така и с неограниченото позоваване на „неудобните факти“, които водят до други изводи и обобщения в разрез с натрапваната от 70 години едностранчива представа за кръвопролитните и съдбоносни събития с разнопосочни и дългосрочни до ден днешен последици за всички народи.
Източник: knigabg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *