Колектив, „Граовски диалектни думи и изрази в Брезник и Брезнишко“


Колектив, „Граовски диалектни думи и изрази в Брезник и Брезнишко“, 2015 г., 195 с. (ISBN 978-954-322-818-8)
Всяко съприкосновение с фолклорните образци на Граовския край разкрива богатството на граовската душевност, умилява с недодяланата си откровеност и чисто човешка грижовност. Затова с чувство на споделеност представяме книгата „Граовски диалектни думи и изрази в Брезник и Брезнишко“ на съставителите Златка Стратиева, Светла Панталеева и покойната Виктория Бъчварова. Този сборник е необходимо и значимо издание. Той е свидетелство за непреходността на граовската словесност.
Ничие перо, дори и най-доброто, не е в състояние да предаде с литературните прийоми на книжовната реч невероятната образност и оригиналност на граовския диалект. Водата не просто извира и тече, тя „дурляе, блие, враже, църцори, капе…“ Диалектното говорене, „сборуваньето“ на хората от Граово притежава живописна мелодичност, своеобразна и искрена грубоватост, радва и дарява мъдрост. То няма нищо общо с ширещата се днес жаргонност, която принизява и обижда чистото, изворно народознание. Някои думи изумяват с орнаментиката си, с двузначността си – „мерише ли овъсът“, т.е. дали овесът мирише, или дали е премерен.
Достойнството на сборника се подсилва от факта, че за всяка диалектна дума има пример от рода на: „Накривили са си граовци капата, оти знаят дека све си им е на место“. Ще рече: „Накривили са си граовци шапката, защото знаят, че всичко им е на мястото си“. Така се дава възможност за обхватност и яснота. Освен това е по-забавно.
Внимателният прочит долавя известни различия между сродни думи в отделните селища. Например в с. Слаковци мъжете носят „пантоли“, а в гр. Брезник „пантоле“. Обяснението остава за специалистите, а нашите съставители само отбелязват фактите.
Сборникът от граовските диалектни думи и изрази няма цена. Без съмнение, той ще заеме подобаващо място в съкровищницата на родния фолклор. Съставителите са вложили много труд. Те са вложили и много, много любов. Години наред са събирали,записвали, подреждали и съхранявали словосъчетанията на нашенци. Сборникът ни дава възможността да се докоснем до душевността на граовчани с признателност и благодарност. Повече от петте хиляди записани думи и примерни изрази са гаранция,че диалектният изказ ще се запази за бъдното.
Любовта, с която е съставен Сборникът, в съчетание с преклонението пред словесното богатство на родния край, издига духовен паметник на граовщината и забрава не може да има.
Емилия Максимова, 2015 г.
Източник: http://baspress.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *