3 ноември – Лекция „Градовете в Румънските княжества: нови интерпретации, свързани с разпределението на пространството (XV-XVIII в.)“


На 3 ноември 2015 г. от 16.00 ч. в заседателната зала на Института за исторически изследвания – БАН проф. д-р Лауренциу Радван от Яшкия университет „Александру-Йоан Куза” ще изнесе лекция „Градовете в Румънските княжества: нови интерпретации, свързани с разпределението на пространството (XV-XVIII в.“ (Towns in the Romanian Principalities: new interpretations regarding the distribution of space (15th-18th centuries).
Лекцията ще бъде изнесена на английски език и се провежда в рамките на семинара „Актуални проблеми на историята и историографията“, организиран от Института за исторически изследвания – БАН.
Д-р Лауренциу Радван е професор по средновековна история в университета „Александру-Йоан Куза“ в Яш, Румъния. Автор е на три книги и е съставител на още четири, има публикувани повече от четиридесет научни статии. Занимава се с история на урбанизацията, стопанска история, западноевропейска история, палеография и хералдика. В лекцията си проф. Радван ще представи последните си изследвания върху урбанизацията във Влашко и Молдова, с акцент върху значението на новите заселници в градовете, които пристигат от Западна и Средна Европа и донасят социални и стопански модели, характерни за градския живот в Унгария и Полша.
Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *