17 ноември – среща от семинара „Потиснати гласове“ на тема: „Маниерният език“. Лектор ще бъде гл. ас. д-р Богдан Дичев.


Секция „Сравнителни фолклористични изследвания“ има честта да Ви покани на среща от семинара „Потиснати гласове“ на тема: „Маниерният език“. Лектор ще бъде гл. ас. д-р Богдан Дичев. Семинарът ще се проведе на 17 ноември с начален час 16 часа в заседателната зала на ул. „Акад. Г. Бончев“, бл. 6, ет. 7.
Както заявява в аванс авторът,
„Представянето на проблема ще се съсредоточи в ролевите преображения на езика, обслужващи комерсиалната цел да представят говорещия като ценен и значим за обществото „продукт“.
Като най-типичен ролеви модел на маниерността се разглежда приповдигнатият, наукообразният, изпъстрен с интернационална лексика език, но съществуват и други нейни възможни, по-тесни и специфични ролеви преображения.
Маниерният език се оценява като комичен и лесно разобличим със средствата на лингвостилистичния анализ, присъства най-изразено в няколко обществени сфери на проявление. Той е небезопасен във филологически план поради провокирания стремеж към подражателност на елементарните му конструкции, поради потискане на живите и безизкуствени гласове на общуването; както и в социално-политически – поради това че може да се превърне в инструмент за лесна заблуда на общественото доверие.“
Заповядайте!
Източник: http://iefem.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *