26 януари – ПРЕДСТАВЯНЕ НА СБОРНИКА „АНТИЕВРЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО В ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ – ПРАВНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“


ЦЕНТЪРЪТ ЗА ЕВРЕЙСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, СУ „СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ И ИНСТИТУТЪТ ЗА МОДЕРНА ПОЛИТИКА ПРЕДСТАВЯТ СБОРНИКА
„АНТИЕВРЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО В ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ – ПРАВНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ“

26 януари 2016 (вторник) от 18.30 ч. в салона на книжарница „Перото“ в НДК

Изданието е с научен редактор доц. Албена Танева и предлага гледните точки на шестима автори към едно от най-мрачните събития на 20-ти век – преследването на евреите. Книгата изследва от няколко ъгъла способността на правото да служи за инструмент на злото и за закрилник от него.

Пространната студия на Борислав Цеков, докторант по конституционно право в Института за държавата и правото на БАН и президент за България на Световната асоциация на юристите, представлява прецизен сравнителноправен преглед на моделите и типологиите на антисемитска политика в различни епохи и държави, на който фон се дава убедителен отговор защо водената от нацистите расова антисемитска политика не е право.

Трудът на гл.ас. д-р Здравка Kръстева от Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ съдържа изследване на българското антиеврейско законодателство (1940-1944), разположено в специфичния правен контекст на епохата, както и първият за българската правна литература цялостен анализ от гледище на международното хуманитарно право и законите и обичаите на войната на действията на българските власти спрямо евреите в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот.

Гл.ас. д-р Мирослава Манолова от ЮФ на СУ „Св.Климент Охридски“ участва в сборника с две статии, в които разглежда през концептуалния поглед на правото имуществените и стопански ограничения спрямо лицата от еврейски произход в България и подходa на държавата да прилага принудителния труд като репресивна мярка спрямо тях.

В публикацията на д-р Петя Неделева от Нов български университет е представен един от по-малко изследваните български антиеврейски закони и изключителните законодателни правомощия, които 25-то Народно събрание предоставя с него МС.

Емил Георгиев от ФФ на СУ „Св Климент Охридски“ излага виждането си за легалността и легитимността на антиеврейските ограничения.

Алесандро Салупо от Университет „Фордъм“в Ню Йорк, предлага сравнителен анализ на вълната от паравоенен милитаризъм, която се нaдигa в различни европейски държави след Първата световна война и причините, отключили бруталността и насилието вътре в общностите в периода преди Втората световна война.
Източник: http://www.ndk.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *