Изложба „Д-р Евдокия Петева–Филова – завръщане в Двореца“ “ Изложба „Д-р Евдокия Петева–Филова – завръщане в Двореца“


На 11 май от 17:00 ч. в централното фоайе на Националния етнографски музей на пл. „Княз Александър I” 1 ще бъде открита голямата етнографска изложба, подготвяна от екип учени на ИЕФЕМ – БАН от близо половин година „Д-р Евдокия Петева–Филова – завръщане в Двореца“.

Д-р Евдокия Петева-Филова е сред основателите и най-изтъкнати учени от на Народния етнографски музей в България от неговото създаване през 1892 г. Огромна част от днешните етнографски изследвания се основават върху нейната работа като учен от европейска величина – от началото на втората до края на третата четвърт на миналия век. Въпреки мащабната ѝ дейност в областта на етнографията, д-р Евдокия Петева-Филова е слабо позната като изследовател на широката общественост у нас.

Изложбата е посветена на 110-годишнината от основаването на Националния етнографски музей. С нея ИЕФЕМ – БАН поставя началото на кампанията „Да възродим Националния етнографски музей“ под патронажа на Президента на Републиката г-н Росен Плевнелиев. Изложбата е част от Дните на културното наследство в ИЕФЕМ – БАН 2016.

Основната концепция на изложбата е да бъде представена научната работа на д-р Евдокия Петева-Филова заедно със самите експонати, които тя изследва, налични до днес във фонда на Националния етнографски музей. Изложбата е разположена на целия втори етаж в 9 от залите на музея и е композирана в три основни тематични кръга: биографична част, трудове и експонати от българските етнически територии и международна дейност.

Повече информация на страницата на ИЕФЕМ http://iefem.bas.bg/
Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *