„За това, как крал Владислав с турците воюва“, Тодор Петров


„За това, как крал Владислав с турците воюва“, Тодор Петров, Издателство: Славена (ISBN: 9786191900534), 2016 г., 114 с., 12 лв.
Тодор Петров притежава бака-лавърска степен по специалността „Български език и история” в ШУ „Епископ Константин Преславски”, магистърска степен по специалността „Управление на образованието” в ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Заема позицията главен специалист в Парк-музей на бойната дружба -1444 г., гр. Варна, филиал на Националния военноистрически музей. Подготвя докторска дисертация по темата на настоящото изследване за зачисляване в Института за исторически изследвания на Българската академия на науките.
През 1443-1444 г. с благословията на папа Евгений IV и под водачеството на полско-унгарския крал Владислав Варненчик и трансилванския войвода Янош Хуняди се провеждат Балканските кръстоносни походи, чиито цели са освобождение на балканските народи и изтласкване на османците от Европа. Походите завършват фатално с битката при Варна и смъртта на младия крал, загинал заедно с над ю ооо воини. В резултат османците, не само | запазват своята власт на Балканите, но добиват по-голяма мощ, бележеща своя връх с превземането на • Константинопол през 1453 г.
Настоящето издание представлява първото цялостно изследване и пълен поетичен превод с исторически анализ на поемата от средновековния немски поет – бард Михаел Бехайм, написана около 1460 г. по разкази на прекия участник в събитията Ханс Мегест. Епичните стихове красноречиво разкриват героичния, но и трагичен път на смелите кръстоносци, преминали през реки и планини, градове и крепости, глад и студ, достигайки до кървави битки и жестока смърт в името на своите идеали.
Авторът
Източник: http://knigabg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *