2 – 4 юни – Международна научна конференция по повод 30-годишнината на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“

Международна научна конференция по повод 30-годишнината на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев““ src=“http://istorici.com/wp-content/uploads/2016/05/knigi_centar-ivan-duj4ev.jpg“ alt=““ width=“567″ height=“406″ />
Международна научна конференция по повод 30-годишнината на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“
02 Юни 2016 09:00 – 03 Юни 2016 19:00
Ректорат на Софийски университет „Св. Климент Охридски“
От 2 до 4 юни 2016 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда международна научна конференция „Културни мостове. Минало и съвремие“. Тя се организира съвместно с Академия Амброзиана и Класа по славистика, в чието учредяване през 2009 г. ЦСВП взе дейно участие. Конференцията е посветена на 30-годишнината от създаването на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ (ЦСВП), който е самостоятелно научно звено в структурата на Алма Матер. За трите десетилетия на своето съществуване ЦСВП, въпреки своя малък състав, се доказа като един от най-дейните медиевистични центрове в страната, способен на гъвкавост при вземането на решения в трудните времена за науката, и особено за хуманитаристиката, но при принципно отстояване на заветите на своя патрон – проф. Иван Дуйчев – за съхранение, изучаване и популяризиране на културно-историческото ни наследство; запазване и продължаване на връзките с останалите медиевистични центрове в света.
В този смисъл, какъв по-добър израз на признание и висока оценка от страна на международната научна общност за значимостта на разнообразната дейност на ЦСВП – научна, преподавателска, издателска, консервационно-реставрационна, библиотечна и архивна – от участието в международната конференция на плеада изтъкнати медиевисти от различни страни на Европа, Северна Америка и Азия? В юбилейния научен форум ще вземат участие общо 66 учени (50 българи и 16 чужденци). Сред тях могат да се видят имената на всепризнати авторитети като акад. Васил Гюзелев, чл.-кор. проф. Аксиния Джурова (дългогодишен директор на ЦСВП), проф. Петер Шрайнер (бивш председател на Международната асоциация за византийски изследвания), монс. Франческо Браски (директор на Класа по славистика към Библиотека Амброзиана-Милано), проф. Михаил Бибиков (Институт по всеобща история, РАН), проф. Юми Ниномия (Университета Сока в Токио) и др.
Заседанията ще продължат два последователни дни (2 и 3 юни) в няколко секции, отразяващи разнообразните тематични полета в този медиевистичен форум: история, археология, литература, филология, изкуствознание, архивно и културно наследство. Те ще бъдат тържествено открити в Магна Аула на СУ „Св. Климент Охридски“ на 2 юни от 9,30 ч. в присъствието на видни академични, църковни и дипломатически представители, хора на изкуството и бизнеса, приятели, съмишленици и дарители.
Акценти в научната програма са доклади, отразяващи пътя и ролята на ЦСВП в българската и световната медиевистика, както и многобройните му научни и културни контакти, голямото ръкописно наследство (славянски, гръцки и османо-турски ръкописи, обхващащи периода IX-XIX в.). Предмет на докладите ще бъде и архивното наследство на професорите Иван Дуйчев, Асен Василиев и Атанас Шаренков, което също се съхранява в ЦСВП, актуални проекти, както и многобройни частни или по-общи въпроси от славистичен, българистичен и византоложки характер.
На заключителното заседание ще бъде представено изданието на Свитъка-амулет от колекцията на проф. Иван Дуйчев и факсимилните и нови издания на ЦСВП.
Сред съпътстващите събития трябва да се отбележи изложбата „Спасени книги“. Нейното организиране в пространствата на Централна университетска библиотека на СУ е поредното доказателство за доброто взаимодействие на ЦСВП с останалите университетски структури. Тя включва ръкописи от сбирката на библиотека „Елена и Иван Дуйчеви“, постъпили след основаването й най-често в резултат на дарения и откупки, осъществени чрез целеви дарения на Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“. Представени са възможностите на консервационно-реставрационната лаборатория на ЦСВП.

Източник: https://www.facebook.com/ ; https://www.uni-sofia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *