13 юни – Семинар За Хуманитаристи‎- Ивайло Найденов: „Предприемачески практики, търговска етика и манталитет: в света на възрожденските търговци Пулиеви“

Последното за този семестър представяне в Семинара за хуманитаристи ще бъде това на Ивайло Найденов. С него ще се пренесем в света на зараждащото се българско предприемачество:
Освен „сухата“ информация за вид и количество стока; „приятели“, с които „въртяли“ „алъш-вериш“, може да се извлекат интересни данни за предприемаческите практики, използвани от Христо, Никола и Иван Т. Пулиеви, както и техните наследници – напр. Тодор и Никола Хр. Пулиеви. Именно това е целта на настоящото съобщение – да се отиде отвъд сведенията за артикули, количества, цени и пр. и да се вникне в начина, по който Пулиеви търгували; да се представят основните постулати в „търговския етичен кодекс“, характерен за въпросните (а и много други от епохата на Възраждането!) предприемачи. В запазената кореспонденция се намират податки за манталитета/мисленето на тези възрожденски българи, които дълги години работели в една много по-различна политическа и социално-икономическа обстановка за разлика от техните сродници и съдружници – Евлоги и Христо Георгиеви. Всички тези въпроси ще бъдат разгледани на фона на едностранчивата оценка, наложена в историографията, според която Пулиеви са „чорбаджии, хора, тежки, възпитани в турски дух на достойнство” (Гандев, Хр. Една търговска къща от преди Освобождението. — Професионална мисъл, 1940, 2, 44-45)
Кога: 13 юни, 18:30 ч.
Къде: 149 ауд., Ректорат на СУ (Централна сграда, ет. 4)
Източник: https://www.facebook.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *