10 – 31 януари – Изложба „Нестор Марков – будителят”


На 10 януари 2017 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” бе открита изложбата „Нестор Марков – будителят”, посветена на 180 години от рождението му.

Нестор Марков е типичен представител на възрожденската интелигенция. Заема достойно място в редиците на най-изявените културни дейци у нас през последните десетилетия на Възраждането. Марков оставя богато книжовно наследство, което обхваща общо 38 отпечатани заглавия: 7 учебника, публикувани в 11 издания, 2 речника (френско-български и българо-френски), претърпели 5 издания, множество статии с публицистичен, естествено-научен и мемоарен характер, административно-отчетни публикации и дописки в периодичния печат. Лексикографското му дело има сериозен принос за развитието на националната ни култура. Целият живот и творческа дейност на Нестор Марков са посветени в предана служба на народа, като той е признат за борец за национално освобождение и учител, работил всеотдайно за изграждането на младата българска държава.

Изложбата откри доц. д-р Красимира Александрова – директор на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В приветственото си слово тя отбеляза приноса на Нестор Марков за развитието на научната общност в България. Изказаха се акад. Петър Кендеров – председател на Съюза на математиците в България, акад. Веселин Дренски – председател на Научния съвет на Института по математика и информатика на БАН и проф. д.ф.н. Мария Младенова от УниБИТ, автор на биоблиография за Нестор Марков.

Представен бе и сборникът със статии от юбилейната сесия, посветена на Нестор Марков и проведена на 24.11.2016 г. За сборника разказа съставителката му проф. Диана Благоева, заместник-председател на Института за български език на БАН.

Изложбата е отворена за посетители до 31 януари 2017 г.
Източник: http://nationallibrary.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *