23 януари – Публична лекция на доц. д-р Сабине Ладщетер, директор на OeAI-Wien, Austrian Archaeological Institute при Австрийската академия на науките


Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) има удоволствието да Ви покани на публичната лекция на доц. д-р Сабине Ладщетер, директор на OeAI-Wien, Austrian Archaeological Institute при Австрийската академия на науките (www.oeai.at).

Лекцията е на тема “Terrace House 2 in Ephesus“ и ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ при БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството) на 23 януари 2017 г. (понеделник) от 14.00 ч.

Инсулата Terrace House 2 е с площ от ок. 4000 кв. м и е разположена в центъра на римския град Ефес. Поради изключително добре запзеното си състояние е сред най-важните и освен това най-забележителните паметници от този вид. Благодарение на доброто си състояние позволява да се извърши класификация и анализ на базата на плана на тази градска структура, както и на хронологията и стила, но също така тя представлява и почти неизчерпаем източник на материалната култура за римския период, както и за множество анализи при изучаването на жилищната архитектура.

Освен безспорно важното научно значение, инсулата Terrace House 2 представлява и голямо предизвикателство от гледна точка на методите на консервация и реставрация. Като обект запазен в много добро състояние, тя е и магнит за посетителите. Паметникът е посещаван от голям брой хора, като само през 2015 г. са повече от 150 000.

От 2007 г. доц. Ладщетер е ръководител на археологическите проучвания в Ефес, а от 2009 г. е директор на OeAI-Wien, Austrian Archaeological Institute при Австрийската академия на науките. Повече информация за нея можете да намерите тук (http://www.oeai.at/index.php/211.html).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *