Гостуваща изложба „Синтез“ в Музея за история на София

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата „Синтез“ – индонезийски и български текстил, артефакти и бижута. Тя се организира от Посолството на Република Индонезия в България със съдействието на Музея. Експозицията гостува в зала „Временни изложби“ в периода 10 юли – 30 август 2019.

Временната изложба „Синтез“ – индонезийски и български текстил, артефакти и бижута е част от поредицата „Чудесата на Индонезия“. Основната идея е представянето на съществуващи сходни точки между изкуството на Индонезия и България както в исторически аспект, така и в съвремеността.

Първата част от експозицията включва текстил и тъкани от Ява, Суматра, Бали и Източна Нуса Тенгара с различни техники на изработка: тъкане, батик (използва се восък при рисуването на тъкани), тай-дай (връзват се отделни части на плата или преждата, за да не абсорбират боите, с които се обработва). В мотивите е вложен философски смисъл, а боите са ярки и естествени.

Друга част от изложбата показва индонезийски бижута, изработени от злато, сребро и дърво. Те са от различни периоди – най-ранните са от IX в., а най-късните от XIX в. На част от бижутата са потърсени паралели сред подобни предмети с български произход.

Изложбата „Синтез“ представя още редица образци на изкуството – скулптура, мебели, маски, облекло, кукли за традиционен индонезийски театър, предмети от индонезийския бит. Характерният стил на богато украсяване се предава от поколение на поколение.

Сред експонатите могат да се видят: дървен скрин за лекарства от Суматра; стол за обрязване; дървени кукли „клитик“ за куклен театър XVII в.; церемониални племенни тъпани; носилка за бебе с мъниста от племето Даяк и др.

Източник: http://www.sofiahistorymuseum.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *