Националният археологически институт с музей при БАН представя изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“

Изложба „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“ представя Националният археологически музей – БАН – Българска академия на науките

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ-БАН) представя временната изложба „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“. От 6 ноември 2019 г. до 26 януари 2020 г. в НАИМ при БАН ще бъдат показани най-представителните находки от периода на възход и величие на втората българска средновековна столица Велики Преслав. Изложбата се посвещава на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

Основен акцент е Преславското съкровище, открито през 1978 г. в м. Кастана, северозападно от Външния град на Велики Преслав. През последните две години в рамките на международен научен проект, в който участват НАИМ при БАН, Археологическият музей „Велики Преслав“ и Римско-германският централен музей в Майнц (Германия) е направено ново техническо и технологично проучване, стилов анализ на съкровището, като е осъществено ново почистване и реконсервация на всички предмети от съкровището.

Представено е и откритото през 1972 г., в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав, съкровище от XIII в. Други акценти в изложбата са преславската рисувана белоглинена керамика, печатите на владетелите и на висшите административни служители, находки, продукт на средновековната металопластика, ювелирство, обработка на кост, производство на керамика, обработка на камък и др.

Изложбата е организирана от НАИМ при БАН в партньорство с Археологическия музей „Велики Преслав“ и Националния исторически музей. Реализира се с финансовата помощ на Министерство на културата на Република България, Българската академия на науките, М&А Corporate Finance Advisory и „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *