Представяне на книгата „Веда Словена. Адаптирано издание“

През изминалите повече от 150 години песенният сборник „Веда Словена“ остава неизвестен за широката читателска публика. По причини от различен характер той е публикуван само фототипно, с представителна и научна цел, в малък тираж.

Днес факт е първото българско адаптирано издание на „Веда Словена“, съставено от д-р Миглена Христозова и доц. д-р Константин Рангочев. То съдържа близо 3000 стиха, поетично преведени на съвременен български език от доктора на филологическите науки Росен Р. Малчев.

В резултат на езиковата трансформация, оригиналните редове (стихове) на „Веда Словена“ добиват поетичен фолклорно-литературен облик, който ги сродява както с българския фолклорен епос, така и с българската авторска поезия с фолклорни мотиви от края на XIX и началото на ХХ век.

Официалната премиера на изданието ще бъде на 11.02.2020 г. на ул. „Московска“ 6А, зала 19. Представянето ще се води от доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ при БАН, а събитието ще посреща както членове на академичната общност, така и всеки, който има интерес към темата.

Събитието във Фейсбук – ТУК

Източник: ИЕФЕМ – БАН / IEFSEM – BAS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *