Покана: Превъплъщения на словото, прояви на фоклорното“

Покана за участие в научната конференция „ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ НА СЛОВОТО, ПРОЯВИ НА ФОЛКЛОРНОТО“ | ИНСТИТУТ ЗА ЕТНОЛОГИЯ И ФОЛКЛОРИСТИКА С ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ

Секция „Антропология на словесните традиции”

при Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей –

Българска академия на науките

ви кани за участие в научна конференция на тема:

ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ НА СЛОВОТО, ПРОЯВИ НА ФОЛКЛОРНОТО

Юбилейна научна конференция в чест на доц. д-р Стоянка Бояджиева

София, БАН, 22–23 април 2020 г.

Конференцията е посветена на 80-годишнината от рождението на изтъкнатата българска фолклористка и наша уважавана колега доц. д-р Стоянка Бояджиева и на нейния разностранен принос за развитието и утвърждаването на фолклористиката в България.

Каним всички, които познават творчеството на доц. Бояджиева, които се чувстват нейни ученици, последователи, съмишленици и колеги, да се включат с доклад в предстоящия научен форум.

Тематичният обхват на конференцията е широк. Ще се приемат доклади, които анализират аспекти от теоретичния принос на доц. Стоянка Бояджиева; такива, които очертават актуални изследователски тенденции и обсъждат въпроси, засягани в нейни публикации като песенни и наративни традиции (текст и контекст, структури и процеси, образи, символи, сюжети), резултати от регионални проучвания, теоретично наследство на водещи учени във фолклористиката, осмисляне на съвременното функциониране на фолклора (например в съборите), интердисциплинарна проблематика.

Молим да изпратите своята заявка за доклад, включваща заглавие, кратко резюме (до 200 думи), име на автора/ авторите и информация за контакт (институция, имейл адрес) не по-късно от 15 март 2020 г. на адрес iefem.verbal@gmail.com.

Докладите от конференцията ще бъдат издадени в електронен и/или книжен вид в сборник, който ще бъде регистриран в НАЦИД.

Очакваме вашите заявки!

Организационен комитет:

доц. д-р Вихра Баева – председател
доц. д-р Валентина Ганева-Райчева
доц. д-р Николай Вуков
доц. д-р Вихра Барова
гл. ас. д-р Лина Гергова
гл. ас. д-р Мариянка Борисова

Поканата можете да видите ТУК.

Източник: http://iefem.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *