Представяне на мултимедийно издание с теренни записи и снимки, правени в България в периода 1966-1979г.

На 27.02.2020 – четвъртък, от 13.00 ч. в Института за изследване на изкуствата при БАН София, ул. Кракра 21, зала 1 ни очаква среща с интересна музика и образи, които са ценни и като външен поглед към нашата традиция. Лекцията ще се проведе в рамките на семинар „Нови идеи в етномузикологията“, създаден по идея на проф. д.изк. Розмари Стателова и доц. д-р Венцислав Димов.

„Звукови портрети от България“ е научно-приложен проект, осъществен от Мартин Кьониг   – американски теренист и записвач на традицонна музика и танци и включва негови записи и снимки, правени между 1966 и 1979 г. 
Изданието „Sound Portraits from Bulgaria: A Journey to a Vanished World 1966-1979“ (Washington: Smithsonian Folkways Recordings. Smithsonian Institution, 2019) е голямоформатна книга от 144 страници, съдържащи над 100 уникални снимки и два компакт-диска със 109 минути звукови свидетелства от теренната работа на Кьониг. Участници в проекта, като консултанти от българска страна и автори на анотации и коментари към теренните записи на Кьониг, както и на предговора към книгата, са Лозанка Пейчева и Венцислав Димов; от американска страна консултанти и автори за известните изследователи на българския фолклор Тимъти Райс, Дона Бюкянън и Марта Форсайт.

Модератор ще бъде доц. д-р Венцислав Димов, един от научните консултанти на проекта. Вход свободен. 

Източник: http://artstudies.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *