Изложба: „Пътят към свободата през погледа на съвременните троянски майстори”

„Пътят към свободата през погледа на съвременните троянски майстори” е изложбата, която Музеят на занаятите открива във връзка с 142 години от Освобождението на България.

В нея е включена колекция майсторско оръжие на оръжейника от нашия край Дянко Дянков. Той е вписан в Националната представителна листа „Живи човешки съкровища – България” за 2008 година в сферата на нематериално културно наследство „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци – оръжейничество”.


Представени са копия и реплики на историческо оръжие – кремъчни и капсулни пушки, пистолети, барутници. Самобитният майстор използва различни техники за украса. Пушките и пистолетите са богато украсени по приклада и ложата, върху цевта и другите метални части. Използвани са седефени и костни плочки, сребро и месинг. Барутниците са инкрустирани с месинг и сребро. Дянко Дянков получава висока оценка за майсторството си от специалисти, като негови оръжия са притежание на много колекционери.
Изложбата се допълва от дърворезбени пана на Велко Думев, участвали в конкурса „Троянски майстор” през 1978 и 1979 год. и Първа международна изложба на народните художествени занаяти през 1981 г. в Орешак. Изработени са върху цяло парче материал в многопластова висока резба и представят сцени от националноосвободителното движение. Представени са и миниатюрни резби от чимшир на Андрей Манчев.


Изложбата може да посетите в периода 3 март 2020г. – 10 май 2020г. в Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, пл. „Възраждане“ №1

Събитието във Фейсбук – ТУК

Източник: Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *