„Забравените наши сънародници в Егейска Македония“ – книга на Румен Иванов

„Забравените наши сънародници в Егейска Македония“ е книга на Румен Иванов, в която се проследява съдбата на българите в Егейска Македония.

Авторът разглежда един чувствителен въпрос от балканското историческо наследство, проследен чрез задълбочен анализ и съпоставка на факти и демографски данни относно етническата история на северния дял на съвременна Гърция, съответно егейския дял на Македония. Използвани са разнообразни исторически свидетелства от чужди и домашни източници, разкриващи нейния преобладаващо български характер в демографски план. За първи път в българска публикация е приложен актуален списък на селищата в Егейска Македония, където в наши дни продължава да има българи, с оценка на техния дял спрямо общия брой жители на всяко едно от тях.

Румен Иванов е автор на няколко книги и участник в колективни монографии : „ Българската народност, XIX – XXI век“ , „ Българите торлаци “ , „ Българската народност на Балканите. Опит за исторически, демографски и антропогеографски обзор“.

При интерес към книгата, може да се свържете с автора на тел./ 0884562503

Източник: Регионален Исторически Музей Благоевград

Свързани публикации:

Нова книга: „Българската народност на Балканите – опит за исторически, демографски и антропогеографски обзор“ от Румен Иванов – ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *