Нов сборник: „Иконата в съвременния свят“

Издателство „Омофор“ представя на своите читатели най-новото заглавие от своя каталог – сборника „Иконата в съвременния свят“. В него се съдържат текстове, посветени на църковната иконописна традиция. Авторите са съвременни богослови и изследователи на изкуството от България, Гърция, Русия, Сърбия, Германия, Франция и Великобритания. Сред тях читателят ще открие имена като Леонид Успенски, Павел Евдокимов, дякон Андрей Кураев, Юлия Станкова, Карл Кристиан Фелми, св. Софроний Сахаров… Представени са различни аспекти на темата за църковното иконопочитание: произхода и развитието на църковните изображения, богословското им осмисляне и споровете за иконите, художествените похвати в иконописта, символите и значенията в иконата, разяснения, свързани с понятието за каноничност на иконописните стилове и сюжети. Книгата търси отговор на въпроса защо иконата заема толкова важно място в църковното съзнание на вярващия човек. Част от този въпрос е и темата за бъдещето на иконата, за богословските перспективи на авторските търсения в иконописта.

(От съставителя)

Осмислянето на иконата, през всички векове на нейното съществуване, е изконно богословска задача. Не че друг подход към нея не е възможен или наличен, но богословието коментира мотива. То обикновено отговаря на въпроса защо и оставя „под линия“ отговорите на въпроса как. Въпросът защо е сотириологичен и присъства като „основен тон“ на всеки богословски дебат или спор – от триадологичния, до христологичния. Дебатът в Църквата никога не е преставал и така ще бъде до свършека на този век. В моменти от историята, винаги в контекста на конкретен казус, Църквата разпознава като свой един или друг отговор и публично го заявява. През по-голямата част от времето обаче отговорите остават неизречени. Това не означава, че липсват. Те всъщност се съдържат в това „всичко“, което Синът Божи е „чул от Отца Си“ и което вече е казал и показал на Своите приятели (Иоан 15:15). Те се съдържат и в това, което на Свой ред Духът Светий ще учи и напомня (Иоан 14:26). Те се съдържат в Този, чиито свети Дарове вкусва пеленачето, преди да е в състояние да Го изповяда гласно. Те винаги се разкриват тогава, когато въпросите почукат на вратата настойчиво.
Всяка епоха, дори всяко поколение, има своите специфични въпроси. Чудото на Църквата е, че тя има отговорите apriori. Има ги като присъствие на Духа Светий, в Когото „Христос е същият вчера, и днес, и вовеки“ (Евр. 13:8). Има ги и като съборно съзвучие, събрало в едно угодното „на Светаго Духа и нам“ (Деян. 15:28). Има ги и като богата палитра отделни гласове – всеки със своята интонация, почерк, индивидуален мотив. Анализът им е въпрос на херменевтика, систематизирането – на догматика.
Текстовете, включени в настоящия сборник, отговорят на въпроса за смисъла на иконата посредством интонацията, почерка и индивидуалния мотив на всеки от авторите. В тях се съдържа както „основният тон” на това, което сме възприели от дарованията на Светия Дух и предходните поколения, така и специфичният отговор на въпроси, които стоят пред всеки мислещ човек в Църквата и не само.
Ще ми се да вярвам, че всеки читател ще намери в тези текстове нещо, което да го провокира и обогати. Нашата църковна действителност, а в немалка степен и нашето съвременно църковно изкуство, могат само да спечелят от умението на богословите да четат изкуството, а на иконописците – да изписват богословието.

доц. д-р Мариян Стоядинов

Неделята на всички светии, 2020
Велико Търново

За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. (02) 9871655, 0886 149 991, Ивайло Недков

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *