Отворен дебат с доц. д-р Тодор Чобанов на тема: „Сасанидската империя – политическа и културна история“

Клуб „Военна история“ към НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ организира отворен дебат на тема „Сасанидската империя – политическа и културна история“.

Този период, смятан от историците за втори разцвет на Иран остава както добре известен, така и много неизвестен. Историята на Иран в периода III – VII в. сл. Хр. остава белязан под знака на Сасанидите. От управители на провинция в Партското царство те се превръщат в сила, разгромявайки партите и постигайки това, което най – мощната сила по онова време – Римската империя не успява. През следващите 400 години те ще са римският основен опонент на изток. Във вътрешен план Сасанидската династия успява да стабилизира управлението на държавата и да подобри значително армията, администрацията и отново да донесе културен и икономически подем (този процес стига до зенита си по времето на Шапур II Велики). В религиозната си политика, Сасанидите изживяват същите проблеми като римляните на запад. Раздвоени са между християнството и зороастризма. Двубоят е спечлен от зороастризма, който става основна религия на страната.

Тежките войни с Източната Римска империя и наченалите се вътрешни борби водят до отслабването на Сасанидското царство през VII в. и до покоряването му от арабите през 651 г.

Как всъщност се е зародила тази империя?

Как е стигнала до апогея си?

През какви процеси и промени е преминала?

Как е погинала?

Отговори на всички тези въпроси ще намерите на нашата дискусия с гост доц. д-р. Тодор Чобанов.

Заповдяайте! Очакваме ви!

Събитието във Фейсбук – ТУК

Източник: Клуб Военна история към НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *