Излезе сборникът „Българският Северозапад: транспорт, комуникации и хора от древността до наши дни“ по повод празника на Монтана

По случай празника на Монтана (2 декември), главния град на едноименната област, излезе от печат сборникът „Българският Северозапад: транспорт, комуникации и хора от древността до наши дни“ (издателска къща Тендрил). Негов съставител е чл.-кор. проф. дин Александър Костов.

Книгата е поредното издание на филиала на Института за балканистика с Център по тракология (ИБЦТ) при БАН в гр. Монтана, посветено на историята и настоящето на този край. В нея са включени десет статии, чиито автори са изследователи от ИБЦТ–БАН, Регионалния исторически музей (РИМ) и Държавния архив (ДА) в Монтана. В сборника са представени важни за развитието на региона въпроси, свързани с изграждането и използването на сухоземните пътища (шосета и железници) и на първите телекомуникации по примера на телеграфите, разгледана е ролята на река Дунав като важна международна артерия, и не на последно място е изследвано влиянието на различните възможности за комуникация върху живота на хората от региона от Античността до наши дни.

Дейността на филиала на ИБЦТ в град Монтана и подготовката на настоящия сборник получиха подкрепа от г-н Златко Живков, кмет на Община Монтана, от РИМ – Монтана, ДА – Монтана и Регионалния академичен център (РАЦ) – Монтана. Изданието стана възможно благодарение на финансовата помощ на доц. д-р Борислав Великов – председател на 39-тото НС на Р България и член на Съвета на настоятелите на БАН.

Източник: https://www.balkanstudies.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *