Родолюбиви българи изпълниха залите на СИЦ по случай 3-ти март и откриването на етнографска изложба

Националният празник е време за чествания, но и време за размисъл и равносметка, особено на фона на събитията в днешна България. Днес Освобождението на родината ни от Османско владичество на 03.03.1878 г., като историческо събитие, е дата която не само обединиява нашата нация, но е и кулминациоен израз на патриотизма в нашата държава.

Това каза Георги Димов, председател на “Младежка историческа общност” (МИО), по време на откриването на уникалната изложба, съставена от реквизита на филма “Капитан Петко войвода”, любезно предоставен от Регионален исторически музей – Попово.

Залите на Студенстксия исторически център (СИЦ) се оказаха тесни в деня на назционалния празник 3-ти март, а самото събитие бе организирано от „Младежка историческа общност“ съвместно с Национално движение „Русофили“, младежи „Русофили“ и Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Георги Георгиев, зам.председател МИО представя детайли относно реализирането на изложбата

“Тук ще ви представим автентични етнографски костюми от XIX в., послужили като реквизит във филма посветен на Капитан Петко – продължи Димов. – Изложбата ще се съчетае с музикални изпълнения на групата за автентичен фолклор „Гром Падина“, моноспектакъл на Яница Маринова (“Изгубени в България”) и редица доклади върху бита и историята на това възрожденско време.” Самата група „Гром Падина“ изпълни 6 песни от пиринския край, характеризиращи се с неповторимия принския двуглас.

Георги Димов, председател на “Младежка историческа общност” (МИО)

“Национално движение Русофили е гражданско, неправителствено сдружение, чиято основна цел е просперитета на България, а това несъмнено минава през възстановяване, подобряване и задълбочаване на отношенията с Русия – каза по време на откриването на експозицията Лидия Чорбанова, представител на Националния младежки клуб “Русофили”. – Национално движение Русофили приема връзките между двете суверенни държави – Република България и Руската федерация и дружбата между двата народа, като неотменно условие за развитието и участието на Република България в един свят на равнопоставеност, диалог и сътрудничество.


В края на миналата година, група млади хора създадохме Национален младежки клуб “Русофили”, който обединява ученици, студенти и младежи в активна трудова и професионална възраст. Благодарим на МИО, че ни направи съпричастни в организирането на тази изложба, с нея ние днес даваме начало на кампанията „ Дни на националната гордост ”.

Лидия Чорбанова, представител на Националния младежки клуб “Русофили”

С помощта на нашите структури в страната, а те са в над 150 общини, ние ще направим опит да събудим патриотизма у подрастващите. Започнахме събиране в едно издание на личностите с принос както към българската така и световна култура, наука политика и т.н.т. Ще направим кратка историческа справка за тях. Тя ще бъде придружена със снимков материал. С помощта на лектори в рамките на Дните на националната гордост, тези личности ще бъдат представени на обществеността. Ще направим нужното за да провокираме родолюбието в поколенията, които идват след нас.”

Камерата, с която Димо Коларов е заснел много от известните български филми

Голяма заслуга за реализацията на изложбата имаше и секретаря на Национално движение Русофили, Симеон Славчев.

Изложбата представя част от една уникална колекция традиционни костюми, използвани при заснимането на телевизионния сериал „Капитан Петко войвода”. Колекцията съдържа над 250 експоната, но в настоящата експозиция е включена малка част от тях. Експонатите са автентични, голяма част от тях – изработени в края на ХІХ век. Те са събрани от различни селища в Беломорието: Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, с. Доган Хисар (родното място на Капитан Петко), Елховско, Ивайловградско и др.

Студио за игрални филми Бояна предоставя колекцията на Централния съвет на тракийските дружества, които на свой ред я подаряват на село Светлен, Поповско по случай 120-та годишнина от заселването му с българи. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието, от селата Янюрен и Кутруджа.

В Светлен, подобно на други селища, в които живеят българи от Тракия, има активно и дейно Тракийско дружество. С колекцията е открита експозиция в светленското читалище по време на Националния тракийски събор, проведен в същото село на 29 август 1999 г. Днес тя се съхранява в Исторически музей – Попово.
Поповският музей притежава и част от вещите и наградите на кинооператора, заснел филма Капитан Петко войвода – Димо Коларов. Той е роден на 16 февруари 1924 г. в Попово и приживе ги подарява на музея в родния си град.

Димо Коларов е първият български кинооператор, завършил в чужбина (Чехия). Заснел е 60 филма, сред които са: Козият рог, Бялата стая, Няма нищо по-хубаво от лошото време и др. Носител на редица награди: Звание „Заслужил артист” от 1967 г., Сребърен Хюго (1974 – за блестяща чернобяла фотография във филма „Козият рог” в Чикаго, САЩ), Диплом по повод 100 г. на киното, присъден за цялостно творчество и изключителен принос в българската филмова култура (1995 г.) и др. Димо Коларов умира на 23.02.1997 г.

В изложбата са включени снимки от работния процес на снимачната площадка и камерата, с която Димо Коларов е заснел много от известните български филми.

Експозицията ще бъде в залите на СИЦ (София, кв. Студентски град бл.52) до 10-и март.

Тя ще бъде достъпна всеки делничен ден от 14 до 18 часа.

Не изпускайте шанса да я посетите и разгледате!

Очакваме ви!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *