2 октомври – Теоретична конференция, посветена на 100 години от влизането на България в Първата световна война


Форумът ще се проведе на 2 октомври 2015 г. в зала 33 на Регионалния исторически музей – Ст. Загора. Акад. Георги Марков ще открие конференцията с доклад „Участие на България в първата световна война и резултатите от нея“.

Конференцията се организира от Регионалния академичен център на БАН в Стара Загора, община Стара Загора, Регионалния исторически музей – Ст. Загора, Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резервите (СОСЗР) – Ст. Загора, Съюзa на военноинвалидите и военнопострадалите и Военното формирование 24150.

Темите, които ще се дискутират са свързани с военно-стратегическите планове на Българската армия в навечерието на Първата световна война, с мобилизацията и бойния път на 12-ти пехотен полк , с участието на 8-а пехотна Тунджанска дивизия в бойните действия, с паметта за участието на старозагорци във войната.

Участниците в конференцията ще могат да разгледат и културно-историческите обекти в Стара Загора: РИМ-Ст. Загора, Музей на религиите, Неолитни жилища и Античния форум.
Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *