Забележителни български духовници – архимандрит Йосиф Строителя (1766 – 1860)

Исторически музей – Батак

През 2020 г. се навършват 160 години от смъртта на архимандрит Йосиф Строителя /1766 – 1860/.

Йосиф /Йордан Любенов Паунов/ е роден през 1766 г. в Батак. Любознателен и природно надарен, на четмо и писмо той се учи отначало в бащиния си дом, по- късно в Рилския манастир и една година в Мелник, където усвоява говоримия гръцки език. Преданието говори, че продължава образованието си в Атон и Цариград. От 1822 г. /с няколко прекъсвания/ до 1842 г., а след това непрекъснато до смъртта си, Йосиф е игумен в Рилския манастир, общо около 30 години.

След изгарянето на Рилския манастир през 1833 г. игумен Йосиф отдава всичките си сили за неговото възстановяване и процъфтяване, за издигането му като обединителен културен и просветен народностен център, за което получава прозвището „Строителя”. Първа негова грижа след пожара е да възстанови и разшири манастирските сгради, да изгради нова, голяма църква, да ги обзаведе и събере пръсналото се братство.

Гробът на Йосиф Строителя в Рилския манастир – https://bg.wikipedia.org/

До 1860 г. манастирът се изгражда много по-солиден, по- добре обзаведен с редица нови постройки, с голяма съвременна църква и приютява в стотиците си стаи над 300 монаси.

Заедно с възстановяването на сградите, Йосиф полага големи усилия за издигане на просветното, културно и политическо значение на манастира.

Полага усърдни грижи да запази манастира от разбойнически набези, от турските власти, от гръцките ефори.

Човек с големи дарования, вещ ръководител, горещ родолюбец, духовник и гражданин, упорит и неуморим, той служи всеотдайно на отечеството си. Последното негово желание е да открие семинария. Мечтата му остава неосъществена. Въпреки това Йосиф подготвя цяла школа от възрожденци и свои достойни заместници. Между тях са баташките игумени Кирил и Никифор, учителите Тодор Банчев, Петър Горанов, Нейчо Попов и други, взели дейно участие в борбите за нова българска просвета и независима църква, за политическото освобождение на България.

Архимандрит Йосиф умира през 1860 г. и е погребан пред вътрешната страна на входа на църквата в Рилския манастир.

Снимка: Гробът на Йосиф Строител

Източник и заглавна снимка: Исторически музей- Батак

Свързани публикации:

Забележителни български духовници и подвижници на благочестието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *