Колектив, „Българското техническо дружество в архивните документи“


Колектив, „Българското техническо дружество в архивните документи“, Издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“, С., 2015, 201 с. (ISBN 978-954-322-814-0)
„През 2014 г. бе чествана 145-ата годишнина на Българската академия на науките, а през 2015 г. Федерацията на научно-техническите съюзи в България навърши 130 години от своето основаване, свързано със създаденото през 1885 г. в Русе Първо българско техническо дружество – основоположник на организираното движение на инженерно-техническата общност у нас.

Книгата „Българското техническо дружество в архивните документи“ е съставена и е под научната редакция на академик Васил Сгурев, председател на Отделението за инженерни науки на Българската академия на науките, и член-кореспондент Христо Белоев, ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Целта на настоящата книга е да запознае читателите с автентични архивни документи за Българското техническо дружество отпреди 130 години, повечето от които се публикуват за първи път. Тези документи дават представа за това как, при какви обстоятелства и по какъв начин е възникнало техническото дружество, кои са били неговите активни участници, как са се изявявали те в онези сложни времена на духовно извисяване в следосвобожденска България.

Книгата е насочена към изследователи на науката и техниката в България, към инженери и техници, проявяващи интерес към научно-техническото движение у нас.“
Източник: http://baspress.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *