11 – 29 април – изложба „Светилището на Тракийския конник при с. Лозен“


„Като продължение на дългогодишната си традиция да подкрепя инициативите на културни институции в страната за популяризиране на богатото ни археологическо наследство Националният археологически институт с музей при БАН в сътрудничество с читалищното настоятелство на с. Лозен, Хасковско организира временна изложба „Светилището на Тракийския конник при с. Лозен“.
Показани са релефи и статуетки на най-почитаното от траките божество от най-голямото му светилище в югоизточната част на България. Паметниците датират от римската епоха, предимно от II и III в., и се открояват както с особеностите на иконографията си, която в някои случаи е без паралели от други места, така и с изписването на епитета на божеството Гейкесенос – тракийското име на местността, в която се е намирало светилището.
Изложбата е организирана във връзка с честването на 90-тата годишнина от основаването на читалище „Просвета”. Тя ще бъде експонирана в дюкяна на дядо Слави, строен в началото на XX в., където се помещава и етнографската сбирка на селото. Откриването ѝ съвпада и с отбелязването на великденските празници и може да бъде видяна от 11.04.2015 г. до 29.04.2015 г. Куратор на изложбата е гл. ас. д-р Красимира Карадимитрова от НАИМ при БАН.“
Източник: http://naim.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *