АКАДЕМИК ДАМЯН ДАМЯНОВ ПРЕДСТАВИ НОВАТА СИ КНИГА „БУДИТЕЛИ, НАУКА, ОБРАЗОВАНИЕ”


На 16. Април 2015 г. в Големия салон на Централното управление на БАН беше представена новата книга на акад. Дамян Дамянов „Будители, наука, образование. Статии и интервюта (1990 – 2014)” [София: Издателство „Захарий Стоянов”, 2015 г., 609 стр.].

След кратки въвеждащи думи модераторът на събитието г-н Иван Гранитски, редактор и издател на книгата, прочете изпратени до автора поздравления от кмета на столицата г-жа Йорданка Фандъкова и от проф. Боян Биолчев. Книгата беше представена с повече подробности от чл.-кор. Димитър Димитров. Изключително положителни мнения и коментари изразиха акад. Стефан Воденичаров, акад. Никола Съботинов, чл.-кор. Стефан Костянев и чл.-кор. Димитър Бучков.

Накрая думата получи самият акад. Дамянов. Той беше твърде лаконичен, като преди всичко изказа благодарност на своето семейство и родители, както и на хората, допринесли за оформянето на книгата. След това авторът отдели необходимото време, за да разпише екземплярите на всички желаещи да получат автограф. Представянето завърши с коктейл в неформална обстановка.

Самата книга представлява сборник от статии и интервюта, публикувани в различни национални периодични издания през периода от 1990 до 2014 г. Предговорът е дело на акад. Антон Дончев. Материалите са организирани в три раздела:

• Науката и висшето образование в България;
• Съюз на учените в България;
• Здравеопазване.

Всички статии в сборника звучат съвсем актуално, макар че някои от тях са писани дори преди повече от десетилетие. Този факт следва да се обясни с констатацията на акад. Дамянов, изказана в интервю непосредствено преди представянето на книгата: „[…] на практика почти нищо от това, коeто съм предложил или лично, или по линия на Съюза на учените, не е пробило в общественото пространство под формата на някаква промяна в закон […]”1. Събраните в книгата „Будители, наука, образование” становища, идеи, предложения и конкретни препоръки без съмнение могат да послужат на съответните заинтересовани страни във формирането на националната ни визия за съвременна наука, висше образование и здравеопазване. Необходимо е обаче и още нещо, отбелязано от акад. Антон Дончев в предговора на книгата: „[…] Трябва да научим младите хора да отварят място в съзнанието си за образите и делата на хора като Дамян Дамянов […]” (цит. от стр. 6).

д-р Йордан Илиев
1. „И лекари от Африка не биха работили у нас”. Интервю с акад. Дамян Дамянов. Автор: Теодора Йолчева, http://presa.bg/article/I-lekari-ot-Afrika-ne-biha-rabotili-u-nas/71186/2/45




Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *