18 април – Тържествена културна сесия по повод на Световния ден за опазване на паметниците на културата (18 април)


„Направление „Библиотечни колекции” при Столична библиотека съвместно с НИЦ „Българска енциклопедия” – БАН на 18 април 2015 г., от 14:00 часа в зала „София” отбелязват Световния ден за опазване на паметниците на културата с тържествена културна сесия. В сесията с включени доклади на лектори от България и Испания – представители на университети, професори и доценти. Ще се открие и документална фотоизложба, посветена на изследването на испанското традиционно наследство през първата половина на ХХ в.
По предложение на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (International Council on Monuments and sites ) или ИКОМОС, 18 април е обявен от ЮНЕСКО през 1983 г. за Световен ден за опазване на паметниците на културата и места.
Този специален ден представлява добра възможност за запознаване на обществеността с разнообразното световно културно наследство и усилията, които са необходими за неговото опазване и защита.
Българските обекти в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО са:
Културно наследство: Боянската църква, Ивановските скални църкви, Казанлъшката гробница, Мадарският конник, Несебър – старият град, Рилският манастир и Свещарската гробница.
Нематериално наследство: Хор на Бистришките баби и Нестинарство.
Природно наследство: Национален парк „Пирин“ и Природен резерват „Сребърна“.
Източник: http://www.libsofia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *