22 май – изложба „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“


Изложбата „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“ представя едно от най-големите сребърни съкровища от римската епоха в колекциите на Лувъра. Тя показва богатството и изтънчения вкус на римските аристократи около началото на новата ера.

Боскореале се намира в Италия, в района на Везувий, близо до известните антични градове Помпей и Херкулан. Съкровището е било скрито в цистерна за вино в римската вила дела Пизанела, потънала под пепелта при изригването на вулкана през 79 г. сл. Хр. Последният собственик на сребърния сервиз вероятно е била жена на име Максима, което е изписано върху много от предметите.

Съкровището от Боскореале е открито в края на XIX в., при опит на местен собственик да направи заграждения на имота си. След проведени археологически разкопки са открити зала с мозаечен под, кухня и конюшня. Впоследствие различни археологически кампании разкриват вила, като потвърждават хипотезата за villa rustica, разположена на 1000 м² с ясно очертана жилищна площ и стопански помещения. На 13 април 1895 г. в цистерната за вино на тази вила е открито съкровище от сребърни съдове за трапеза, състоящо се от 102 предмета, и кожена торба с антични монети на стойност около хиляда златни ауреуси. Предполага се, че предметите са били умишлено укрити в стопанското помещение преди изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл. Хр.

Съкровището от Боскореале попада в Музея Лувър, след като барон Едмонд дьо Ротшийлд купува по-голямата част от него с цел да го дари на Музея. Предвид броя на предметите, теглото им – над 30 кг, тяхното техническо качество и естетическа стойност, сребърният сервиз от Боскореале се нарежда сред най-важните и най-престижни сервизи от този период.

Трийсетте предмета, които изложбата „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“ представя, са част от този сервиз – съдове за хранене и съдове за пиене, допълнени от чифт златни обеци. Сред тях е световно известната Купа с Африка, чинии, подноси, блюда, триподи, лъжици, кантароси, скифоси и черпаци. Находките впечатляват с изящната си изработка и са ценен извор за развитието на културата през римската епоха.

Чифтът златни обеци с инкрустация от зелено стъкло били притежание на жена, намерила смъртта си във вила дела Пизанела. Нейното тяло е намерено заедно с телата на двама мъже. Жената е държала шал пред устата си, за да не вдиша от газовете, които я задушавали. За съжаление, все още няма сигурен отговор на въпроса дали тя е Максима, чието име е изписано върху много предмети от съкровището. Като възможна хипотеза се приема, че собственик на вилата и на цялото имущество е L. Caecilius Iucundus, банкер от Помпей, наследил богатството на Юлиево-Клавдиевата династия в Кампания, и че именно той е бащата на Максима.

Изложбата се провежда под патронажа на г-н Бойко Борисов , Ммнистър-председател на Република България и негово превъзходителство г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България. Изложбата ще бъде открита на 22 май 2015 г. в Националния археологически музей.
Източник: http://naim.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *