22 май – 10 септември: изложбата „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“


Изложбата „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“ е резултат от съвместната работа на Националния археологически институт с музей и Регионалeн исторически музей Стара Загора. Тя представя бита на заможни тракийски аристократи, собственици на villa rustica, построена през I в. сл. Хр. в местността „Чаталка“, разположена близо до гр. Стара Загора.

В изложбата участват изключително ценни находки от надгробната могила Рошава Драгана, в която са били погребани някои от членовете на фамилията, владяла това имение, както и от други могили, които принадлежат на некропола на вилата.

Предпазно и нападателно въоръжение, сред което рядък бронзов шлем-маска, подчертава принадлежността на собствениците към местната военна аристокрация. Откритите златни накити и нагръдници в гробове на мъж и жена и златните венци потвърждават техния висок обществен статус. Луксозни предмети, внесени както от Изтока, така и от Италия, елементи от обзавеждането, като изискан канделабър с изображение на херма с две младежки лица, съдове за парфюми и балсами, отразяват техния изискан начин на живот.

Инструментите на труда свидетелстват за основните занимания на мъжете и жените, живели във вилата, като за първи път са изложени на едно място любопитни и разноoбразни предмети, обикновено пренебрегвани и забравени във фондовете на музеите. Земеделски инструменти, модел за калъп за керамика и глинени съдове, показват на какво се дължи богатството на собствениците на това имение. Оброчните плочи на Тракийския конник, открити до жилищната част на комплекса и могилният некропол на вилата разкриват тракийските корени на неговите обитатели.

Група сребърни чаши тип Боскореале и редки стъклени съдове, открити близо до Стара Загора, допълват представата за богатия градски бит на местната тракийска аристокрация, съпоставим с този на римските първенци в Италия.

Изложбата ще бъде открита на 22 май в Националния археологически музей и ще може да бъде посетена до 10 септември 2015 г.
Източник: http://naim.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *