27 май – конференция от цикъла Lectiones Magistrales „Към един нов хуманизъм” на тема: “Вяра, наука и култура за един нов хуманизъм”, посветена на десетгодишнината от смъртта на св. Йоан Павел II.

На 27 май 2015 г. от 10 ч. Българската академия на науките кани в Големия салон на Академията на първата конференция от цикъла Lectiones Magistrales „Към един нов хуманизъм” на тема: “Вяра, наука и култура за един нов хуманизъм”, посветена на десетгодишнината от смъртта на св. Йоан Павел II.

Участници ще бъдат Канцлерът на Папската академия на науките и на Папската академия на социалните науки Н. Пр. Монсеньор Марсело Санчес Сорондо и Председателят на Папския комитет за исторически науки Н. Преп. Отец Бернар Ардура.

Н. Пр. Монсиньор Марсело Санчес Сорондо, Канцлер на Папската академия на науките и на Папската академия на социалните науки, е роден в Буенос Айрес. През 1968 г. е ръкоположен за свещеник. Завършва висшето си образование в Католическия университет на родния си град. Там започва през 1970 г. академичната си кариера като преподавател по Морална философия. През 1974 г. защитава докторат по Свещено богословие към Университета св. Тома Аквински в Рим. През 1976 г. завършва философия в Перуджа. До 1998 г. е професор по История на философията в Папския Латерански университет, където от 1987 до 1996 г. е Декан на Факултета по философия. От 1998 г. е професор по История на философията в Университета Санта Мария Асунта в Рим. През 1998 г. е номиниран от папа Йоан Павел II за Канцлер на Папската академия на науките и на Папската академия на социалните науки. През 1999 г. е номиниран за прелат секретар на Папската академия св. Тома Аквински. През 2001 г. е ръкоположен за епископ. Изнасял е лекции в Харвард, в университети във Вашингтон, Москва, Торонто, Монреал, Тел Авив, Саламанка. Кавалер е на Великия кръст на Италия (2000); носител е на: престижната международна награда Франческо Вито на Миланския католически университет (2001); на Ордена на почетния легион на Франция (2002); на наградата Неруда на Чили (2004); на Почетния кръст за наука и култура на Австрия (2004); Велик офицер Бернар о Хигинс на Чили (2005) и др.

Н. Преп. Отец Бернар Ардура, O. Praem, Председател на Папския комитет за исторически науки, е роден в Бордо. През 1972 г. е ръкоположен за свещеник. Четири години по-късно завършва Догматично богословие в Папския Грегориански университет в Рим. През 1987 г. защитава докторат по Теология в Лион и докторат по Църковна история към Университета в Сент Етиен. От 1976 до 1987 г. е професор по Догматично богословие и по Духовно богословие. От 1990 до 2002 г. е представител на Светия престол в Комитета по култура към Съвета на Европа.От 1992 г. е заместник-секретар, а от 1997 г. – секретар на Папския съвет за култура. Консултант е на Конгрегацията за каузата на светците. Вицепрезидент е на Историческата комисия на Ордена на премонстрантите. През 2009 г. е номиниран от Бенедикт XVI за Председател на Папския комитет за исторически науки. Автор е на редица трудове в областта на историческата наука.

Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *