10 юни – започва международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно ест“


На 10 юни ще бъде открит дванадесетия межународен фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно ест”. Фестивалът ще бъде открит с литийно шествие и водосвет отслужен от Сливенския митрополит Йоаникий, който ще бъде в съслужение с духовници от Сливенска епархия и гости от другите поместни православни църкви.
Международният фестивал на православната музика “Св. Богородица-Достойно есть”, се ражда като идея през 2003 г. и започва реализацията си през 2004 г., през 2015 г. ще се проведе за 12-ти път в гр. Поморие. Основни организатори на Фестивала са Сливенска св. Митрополия и Община Поморие. За поредна година фестивалът се провежда под патронажа на Сливенския митрополит Йоаникий и кмета на Oбщина Поморие Иван Алексиев.

Сливенска Митрополия участва много активно в реализирането на форума. Освен личния принос на митрополит Йоаникий, Фестивалът би бил невъзможен без сърдечното гостоприемство на Поморийския храм “Рождество на Пресвета Богородица”. Благодарение на усилията на председателя на църковното настоятелство – свещеноиконом Иван Стойков, църковния хор при храма – Дамски хор “Благовестие” с диригент Йорданка Панчева-Туджарова и други членове на настоятелството, фестивалната програма се провежда в прекрасна атмосфера. Празнично украсеният храм в няколкото юнски дни се превръща в уникален духовен център на Поморие, на Сливенска епархия и на православни християни от десетки страни. Тази година във фестивала ще се включат хорове от: България, Гърция, Сърбия, Беларус, Украйна и Русия. фестивала ще завърши на 14 юни с празнични св. Литургии с участието на хорове от фестивала в гр. Поморие в храмовете „Рождество на Пресвета Богородица”, „Преображение Господне” и манастир „Св. Георги Победоносец” в гр. Бургас в храм „Св. Богородица” и в гр. Несебър в храм „Св. Богородица”.
Програма
Източник: http://dobrotoliubie.blogspot.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *