Философска библиотека № 13 – Св. Иполит Римски, „Философумена или опровержение на всички ереси“

Философска библиотека № 13 – Св. Иполит Римски, „Философумена или опровержение на всички ереси“, Издателство: „Св. Иван Рилски“, прев. А. Атанасов, С., 2015, 76 с. (ISBN: 587642513685)
Предлаганият превод на „Философумена” от св. Иполит Римски представлява един от важните доксографски извори за античната философия. Тя е включена в Doxographi Graeci на Херман Дилс и съдържа не само оригинално представяне на античната философия, но и уникални сведения, каквито са, например, голяма част от фрагментите на Хераклит, цитирани единствено от Иполит. При съставянето на творбата си авторът не е преследвал историко-философска цел, но концепцията, от която той изхожда при разглеждането на еретическите учения, а именно че всички ереси се свеждат до определени фило-софеми, е предпоставяла добро познаване на античната философия. Ето защо в своето ересиологично произведение Иполит се занимава толкова много с ученията на гръцките философи. В своя доксографски сборник Дилс включва само първа книга от Философумена и не взема под внимание другите книги в това съчинение. Тъй като обаче в тях се намират много ценни доксографски изложения, ние решихме да предложим превод освен на цялата първа книга също и на части от другите книги, които съдържат такива изложения.

Преводът на първа книга е направен по Hermann Diels – Doxographi Graeci, Berlin, 1879. Преводът на другите части е по изданието на Patricius Cruice – Philiosophumena sive Haeresium omnium confutatio opus origeni adscriptum, Parisiis, 1860. Като приложение даваме превод на доксо-графските съобщения в „Панарион” или Против ересите от св. Епифаний Кипърски.
От преводача
Източник: http://knigabg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *