3 ноември – Семинар „Потиснати гласове“: „Освещаване на българската църква „Св. Димитър” в Истанбул”


Секция „Сравнителни фолклористични изследвания” има удоволствието да Ви покани на поредната сбирка от семинара „Потиснати гласове” на тема: „Освещаване на българската църква „Св. Димитър” в Истанбул”. Семинарът ще се състои на 3 ноември (вторник) с начален час 16:00 часа в заседателната зала на ул. „Акад. Г. Бончев”, бл. 6, ет. 7.
Лектор ще бъде Константин Панайотов, който въвежда в събитието по следния начин:
„Късометражният филм, който предлагам на вниманието на колегиалната общност, съдържа част от видеоматериали, заснети през мeсец май 2010 г. по време на теренна експедиция в Република Турция. Тя се осъществи във връзка с работата ми в проекта „Културно-историческо и езиково наследство на „съседна България”, финансиран от ФНИ – МОН.
Филмът представя моменти от ритуала по освещаването на българската църква „Св. Димитър” след извършения ѝ ремонт. Събитието беше празник за малката българска колония/общност, населяваща Истанбул. Факт е също, че в сравнение с другите исторически „български места”, в мегаполиса този храм е слабо известен. С казаното се надявам да провокирам интерес към визуалния материал и към разговор относно българската общност и културно наследство в Турция.”
Заповядайте!
Източник: http://iefem.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *