4 април – Премиера на книгата на акад. Косев „Априлското въстание и възникването на Княжество България“


Българска академия на науките, Столична община и издателство „Захари Стоянов“ организират представяне на новата книга на акад. Константин Косев „Априлското въстание и възникването на Княжество България“, което ще се състои на 4 април 2016 г., (понеделник) от 18.00 ч. в Големия салон на БАН (ул.“15 ноември“1).

Акад. Косев описва причините, характера и движещите сили на Априлското въстанието, военните, политическите и международните му аспекти. Авторът проследява развитието на освободителната кауза в тресавището на Източния въпрос, началото на политическата криза в Османската империя, като разкрива как идеята за всенародно въстание се превръща в политическа стратегия чрез създаването на тайни революционни организации и комитети.

Историкът акцентира на решението и подготовката на въстанието, на събранието на Оборище, на драматичните сражения, на пораженията, на четническата акция на Христо Ботев, а така също и на международния отзвук. Когато описва реакцията на международната общност, авторът търси пътищата за превръщане на чуждестранния отзвук от въстанието в политическа енергия.

Книгата е богато илюстрирана и е отличен полиграфически продукт.
Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *